Cei mai bogați oameni din lume și-au dublat averea în trei ani. Cum a fost posibilă performanța lui Elon Musk, Jeff Bezos, Larry Ellison sau Buffet

de: Alexandru Puiu
17 01. 2024

În doar câțiva ani, din 2020 și până în prezent, cei mai bogați cinci oameni din lume au devenit de două ori mai bogați. Aceasta este concluzia unui raport realizat de organizația de caritatea Oxfam care speră la o reducere a ”puterii corporative”.

Din analiza citată de CNBC, reiese că cei averea combinată a celor mai bogați cinci oameni din lume a crescut de la 405 miliarde de dolari în martie 2020 la 869 de miliarde de dolari în noiembrie 2023, în contextul în care semnele unei crize financiare mondiale nu au fost niciodată mai evidente decât acum. Ca referință, lista îi include pe CEO-ul Tesla Elon Musk, şeful LVMH Bernard Arnault şi familia sa, fondatorul Amazon Jeff Bezos, fondatorul Oracle Larry Ellison şi investitorul veteran Warren Buffett. Pentru a trage această concluzie, Oxfam a folosit date de la Forbes și Wealth X.

Citește și: Cine face legea pe piața de mașini electrice, cine are cea mai bună ofertă. Tesla versus BYD și Volkswagen

”Ban la ban trage”, în cazul lui Musk, Bezos, Arnault, Ellison și Buffett

Raportul Oxfam a fost publicat la începutul acestei săptămâni, cu scurt timp înainte de începerea reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos, unde se reunește ”crema” celor mai influenți oameni de pe planetă, începând cu lideri politici și terminând cu oameni de afaceri, cu mențiunea foarte importantă că cei cinci de mai sus nu sunt pe lista celor prezenți.

Ca o notă de subsol, în aceeași analiză se insistă pe faptul nu mai puțin de șapte dintre cele mai mari zece companii din lume au fie un miliardar în poziția de CEO, fie în cea de acționar principal. Așa am ajuns în situația în care cei mai bogaţi 1% dintre oameni din lume deţin 43% din activele financiare globale, conform cercetării.

Citește și: Înfrângerea rușinoasă pentru Tesla vine din China. Cine este cel mai mare producător de mașini electrice

Când dispare sărăcia din lume

”Dacă tendinţele actuale continuă, lumea va avea primul său trilionar într-un deceniu, dar sărăcia nu va fi eradicată în încă 229 de ani”, au insistat oficialii Oxfam în analiză. Nu putea fi ocolit faptul că cele mai mari 148 de companii din lume, în anul încheiat în iunie 2023 s-au bucurat de o creștere a profitului de 52%, comparativ cu profiturile medii din perioada 2018 – 2021.

”Sărăcia extremă în cele mai sărace ţări este încă mai mare decât era înainte de pandemie, totuşi un număr mic de oameni superbogaţi se întrec pentru a deveni primul trilionar din lume în următorii zece ani”, a declarat Aleema Shivji, directorul general interimar al Oxfam.